Hostia
Túto reštauráciu som po návšteve pred 5timi rokmi zavrhla, ale dali sme jej v rámci festivalu a po toľkých rokoch opäť šancu a ihneď sa stala našou obľúbenou. Určite sa do nej vrátime. Naša účasť na Zimnom festivale jedla v budúcnosti je samozrejmosťou aj ďalšie roky.
Denisa navštívila reštauráciu Pavúk - wine restaurant v Modre počas druhého ročníka ZFJ
S priateľkou sme boli na skusy u Troch Mušketierov. Dali sme si bravčovú panenku so sušenými slivkami a zemiakmi a výbornú čokoládovú tortičku ako dezert. V reštaurácii sme sa cítili príjemne, prostredie ako z čias troch mušketierov vytváralo fajn atmosféru. Milej obsluhe nemožno nič vytknúť. Určite sa sem ešte vrátime.
Stanislav navštívil reštauráciu Traja Mušketieri v Bratislave počas druhého ročníka ZFJ
Svojou špecialitou si nás však šéfkuchár úplne získal. Jeho pečený diviačí chrbát bol vnútri ružový, mäsko mäkké, jemné, šťavnaté. Bol doplnený dubákovým rizotom s redukciou z červeného vína a ozdobený pečeným cesnakom. Keď nám T. Zapletal neskôr popísal postup, ako mäso pripravoval, bolo jasné, že to dokáže iba ozajstný majster.
Jana navštívila reštauráciu Zorno v Lozorne počas druhého ročníka ZFJ
S manželom sme sa zúčastnili Ponitrianskej trasy gurmán busom. Cesta bola úžasná, menu vynikajúce, musím pochváliť kohútie hrebienky v reštaurácii Zlatý kľúčik a najmä úžasného pána Fila, majiteľa reštaurácie Afrodita v Chateau Čereňany. Staral sa o nás naozaj príkladne, menu bolo bohaté a pohostil nás aj svojou vynikajúcou pálenkou. Určite pôjdeme aj na budúci rok!
Marika sa na gurmán buse zúčastnila trasy Ponitrie počas druhého ročníka ZFJ
Hlad nás zaviedol medzi dreveničky do rázovitej reštaurácie Sojka. Tá odbočka stála za to! Úžasná atmosféra, perfektné jedlo a príjemná obsluha. Zažili sme tam gurmánsky sen. Najprv drobné predjedlo: ovčí syr, pár koliesok klobásky a čerstvo upečený chlieb s tekvicovými semienkami. V zápätí sa na stole objavili teplé pirohy, každý s inou plnkou – s kozím syrom, ovčou bryndzou, údeným kačacím mäskom; v malých miskách paradajkový dip so šalviou, cesnak s jogurtom a kôprom. Mňam. Neodolali sme ani cesnakovej polievke s jasnozelenými lístkami medvedieho cesnaku naloženého v olivovom oleji. To je špecialita miestneho šéfkuchára, ktorý nepoužíva žiadnu vegetu, žiadne umelé ochucovadlá, len bylinky. Pečené bejby kuriatko s citrónom a tymiánom bola bomba a potom prišla ďalšia: samotný kuchár nám priniesol dezert – čokoládové marcipánové gule s višňovou plnkou.
Darina navštívila reštauráciu Sojka v Malatínach počas druhého ročníka ZFJ
Albrecht – odporúčam ochutnať každému gurmánovi. Jedlo bola jedna báseň – okrem troch festivalových jedál boli ďalšie tri pochúťky ako pozornosť podniku a personál sa s radosťou podelil o informácie ohľadne absolútne čerstvých surovín a ich domáceho spracovania. Naozaj výnimočný gurmánsky zážitok!
Blanka navštívila reštauráciu Albrecht v Bratislave počas druhého ročníka ZFJ
Chcela by som sa podeliť o skvelý gastronomický zážitok. Brasserie Anjou nás milo prekvapila otváracím večerom Zimného festivalu. Úžasné jedlo v podaní skvelého šéfkuchára, nechýbala ani úžasná elegantná atmosféra. Nemôžem vynechať pochvalu dezertíku – slivovicovej zmrzline, ktorý zanechal sladkú bodku za týmto večerom. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí si radi vychutnajú skvelé a kvalitné jedlo. Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok.
Alexandra navštívila reštauráciu Brasserie Anjou počas druhého ročníka ZFJ
Médiá
online na BLESK.cz , z portfólia CNC, najväčšie vydavateľstvo v ČR
v magazíne REFLEX > z portfólia CNC, najväčšie vydavateľstvo v ČR
Hosťovo.sk: Radoslav Nackin: Gastronomický rok sa začína Zimným festivalom jedla 24
Kavickari.sk: Zimný festival jedla – začína 11. ročník gurmánskych zážitkov pre každého
Menucka.sk: Zimný festival jedla: Všetky menu na jednom mieste + náš TOP výber
2019:https://kosicednes.sk/gastronomia/zazite-vynimocne-kreacie-chuti-pocas-zimneho-festivalu-jedla/
2018:http://www.teraz.sk/magazin/takmer-7700-ludi-prechutnalo-zimny-fe/311353-clanok.html
http://www.teraz.sk/magazin/slovensko-bude-chutit-gurmanskymi-spe/305000-clanok.html
http://www.teraz.sk/najnovsie/restauraciam-zvysuju-trzby-festiva/308264-clanok.html
http://mamama.sk/slovensko-bude-chutit-gurmanskymi-specialitami/
https://menucka.sk/blog/zimny-festival-jedla-2018-odstartoval-otvaracou-vecerou-vo-fou-zoo/
https://www.visitbratislava.com/sk/podujatia/zimny-festival-jedla-2018/
2017:http://www.hotelovo.sk/sk/Horuca-linka/radi-si-v-zime-poplacete-nad-mrtvou-restauraciou-.html
http://magazin.restauracie.sme.sk/c/20102327/tohtorocny-zimny-festival-jedla-opat-uspesnejsi.html
http://magazin.restauracie.sme.sk/c/8122545/zimny-festival-jedla-po-stvrtykrat.html
http://www.welcometobratislava.eu/winter-food-festival/
http://magazin.restauracie.sme.sk/c/8122545/zimny-festival-jedla-po-stvrtykrat.html
http://magazin.restauracie.sme.sk/c/20102327/tohtorocny-zimny-festival-jedla-opat-uspesnejsi.html
http://kosicednes.sk/dennik/clanky/zimny-festival-jedla/
http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/novacikovia-na-zimnom-festivale-jedla.html
video Košice Dnes:http://kosicednes.sk/tv/clanky/festival-pre-chutove-pohariky/
fotostrana web Košice Dnes: http://kosicednes.sk/dennik/clanky/zimny-festival-jedla-postekli-chutove-pohariky/
Košice Dnes print, 3: http://en.calameo.com/read/004748829a11f3dcc797d
2015:
Najmä bratislavskí „fajnšmekri“ majú dobrú možnosť vyberať si z bohatej ponuky reštaurácií, ktoré sú v ZFJ a vyskúšať si starostlivo pripravené ikonické jedlá viacerých vybraných podnikov. Vďaka gastrofestivalu môžu hostia získať aktuálny a relevantný prehľad o kulinárskej úrovni prihlásených reštaurácií nášho hlavného mesta. Zimného festivalu jedla sa zúčastňujú samozrejme aj reštaurácie mnohých miest Slovenska. Tento pozitívny trend môže zlepšiť úroveň slovenských reštaurácií a pozitívne vplývať na biznis v domácom turizme. Návštevníci počas súťaže majú možnosť pochutiť si na pripravených špecialitách a podľa svojej peňaženky a finančných možností vybrať si z ponuky jedno, dvoj alebo trojchodové menu.
Úryvok z článku Súťaže kuchárov na treťom Zimnom festivale jedla, ktorý vyšiel 8.2.2015 na www.egogoodwill.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://egoodwill.sk/vybrali-sme-za-vas/sutaze-kucharov-na-tretom-zimnom-festivale-jedla/
Ozajstní gurmáni si mohli pochutnať na majstrovstve kuchárov až v troch reštauráciách počas jedného dňa. Bolo to v Gurmán buse, ktorý bol historicky prvýkrát vypravený 24. januára z Košíc. Začínalo sa v reštaurácii Baránok, kde zaujala ponuka mladého šéfkuchára Michaela Thiryho s Kulajdou a nevšednou Treskou 2015, dezertom Aroz con leche v slovenskej verzii s krúpami, prípitkom Prosecco od spoločnosti Provino. Druhou zastávkou bol Gašperov mlyn v Batizovciach, kde sa podávali lasagne so slovenským domácim syrom z údeného mlieka a créme brulée z červenej repy. Šéfkuchár Michal Škorec potom servíroval kačku na pirohoch plnených údeným pstruhom so šípkovou omáčkou. Majiteľ mlyna naviac predviedol hru na fujare. Odtiaľ sa bus presunul do Spišskej do Nostalgie. Tu sa podával poriadny kus mäsa z mangalice so šťúchanými zemiakmi a tradičný dezert – jogurtové lievance s čučoriedkovým tvarohom preliate šípkovou omáčkou. Mňam.
Úryvok z článku Vychutnajte si kulinárske hody na Zimnom festivale jedla, ktorý vyšiel 30.1.2015 v denníku Korzár
V tridsiatich siedmich reštauráciách po celom Slovensku môžu milovníci dobrého jedla až do 17. februára 2015 spoznať špeciality šéfkuchárov, chute regiónov i recepty starých materí, aj s bonusom: ochutnávkou vín, piva i destilátov. Degustačný deň si možno predĺžiť aj na gurmánsky víkend alebo sa radšej rozhodnúť pre populárny "gurmán bus", ktorý ponúka v jeden deň návštevu viacerých reštaurácií.
Úryvok z článku POZVÁNKA na zimný gurmánsky FESTIVAL, ktorý vyšiel 27.1.2015 v týždenníku Slovenka
Treska nemusí byť len šalát v tégliku podávaný s rožkom, ale môže mať podobu pochúťky zo sladkovodného raka s variáciami z jabĺčok, zeleru a kôpru. A verili by ste, že divá kačka sa môže chuťovo spojiť s pirohmi a s plnkou z údeného pstruha a so šípkovou omáčkou? Zimný festival jedla otvára dvere vybraných top reštaurácií na rôznych miestach Slovenska. Úryvok z článku Tip - Zimný festival pre gurmánov, ktorý vyšiel 24.1.2015 v denníku Pravda
Celý článok si prečítajte tu: http://cestovanie.pravda.sk/cestovny-ruch/clanok/343391-zimny-festival-pre-gurmanov/
Kto sa chce labužníctvu venovať celý víkend a zobrať si so sebou napríklad aj rodinu či priateľov, pre toho budú ideálnou voľbou víkendové Gurmán pobyty. Aj v tomto prípade si je z čoho vybrať. Oddychový víkend ponúka Castel Pension & Restaurant v Mierove, romatický víkend najstarší historicky hotel na Slovensku – Hotel Sebastian v Modre, wellness pobyt Hotel Galanta, wellness víkend Penzión Tematín v Moravanoch nad Váhom, exkluzívny pobyt Hotel Dubná Skala v Žiline, gurmánsky pobyt Relax Hotel Sojka a nezabudnuteľný víkend sľubuje zariadenie Gašperov mlyn v Batizovciach.
Úryvok z článku V zime sa výborne „koštujú“ dobroty, ktorý vyšiel 23.1.2015 v denníku Korzár
Celý článok si prečítajte tu: http://kosice.korzar.sme.sk/c/7604104/zimny-festival-jedla-sa-v-kosiciach-uskutocni-po-tretikrat.html
Tretí ročník tejto gastronomickej udalosti umožní každému, kto má záujem o kvalitnú gastronómiu, navštíviť tie najlepšie a veľakrát cenovo nedostupné reštaurácie, a to za naozaj prijateľné ceny. V našom kraji je do akcie zapojená reštaurácia Culinarium v Starom Smokovci a Gašperov mlyn v Batizovciach.
Úryvok z článku Festival jedla aj u nás, ktorý vyšiel 21.1.2015 v novinách Noviny Poprad
Recepty starých mám, špeciality reštaurácií, či chute regiónov. Tieto tri druhy jedál ponúkajú vybrané reštaurácie po celom Slovensku až do polovice februára. Luxusné priestory, ktoré ulahodia aj tým najnáročnejším gurmánom, otvára pre verejnosť Zimný festival jedla.
Úryvok z reportáže Kvalitné jedlo za menej peňazí , ktorá bola vysielaná 18.1.2015 v relácii Správy v Slovenskej televízii
Celú reportáž si pozriete tu: http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/7600/56856
Minutáž: 37:53
Pozvaní hostia mohli v spoločnosti francúzskeho michelinovského kuchára Damiena Thuriesa ochutnať niekoľko výnimočných jedál. V rámci chutí z regiónov to bol restovaný sumček a zubáč podávaný s tekvicovými perkami a omáčkou z raka potočného a chipsami z topinambura. Ako svoje ikonické jedlo predstavil Zylinder tafelspitz, čo je špiková kosť s grilovaným chlebom; silný hovädzí vývar so zeleninou z varu a s mäsovými štrúdľami; mäso servírované s krémovým špenátom, rakúskymi strúhanými pečenými zemiakmi, so žemľovým chrenom, pažítkovou omáčkou a jablkovým pyré (bolo to skvelé, chutilo mi to ako vo viedenskej reštaurácii u Plachuttu). Je to jedlo, ktoré obľuboval aj cisár František Jozef II.
Úryvok z článku Útok na chuťové poháriky gurmánov sa začína, ktorý vyšiel 15.1.2015 na www.egogoodwill.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://egoodwill.sk/aktuality/utok-na-chutove-pohariky-gurmanov-sa-zacina/
Hostia sa dávajú zlákať na mimoriadne výhodné ceny. Môžu za ne navštíviť také podniky a takých šéfkuchárov, ku akým by si za tamojšie obvyklé ceny netrúfli. Je to ideálna príležitosť poslať kuchárov, cukrárov a F&B managerov ku konkurencii. Nie ako odmenu, ale ako inšpiráciu a poučenie. Raz vidieť a ochutnať (prípadne sa so „známym menom“ porozprávať) je v tomto prípade viac než stokrát o tom čítať a počuť.
Úryvok z článku Chcete poslať kuchárov na špionáž? Kúpte im vouchery Zimného festivalu jedla!, ktorý vyšiel 15.1.2015 na www.hotelovo.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://www.hotelovo.sk/sk/Horuca-linka/Chcete-poslat-svojich-kucharov-na-spionaz-ZFJ-15.html
Ako sa ukázalo, vytvoriť jedálny lístok podľa určeného zadania nebolo pre kuchárov v Zylindri nijakou ťažkou úlohou. Veď táto reštaurácia už dlhšie úspešne predstavuje koncept maďarsko-rakúsko-česko-slovenskej kuchyne.
Pozvaní hostia mohli v spoločnosti francúzskeho michelinovského kuchára Damiena Thuriesa ochutnať niekoľko výnimočných jedál. V rámci chutí z regiónov to bol restovaný sumček a zubáč podávaný s tekvicovými perkami a omáčkou z raka potočného a čipsami z topinambura. Ako svoje ikonické jedlo predstavil Zylinder tafelspitz, čo je špiková kosť s grilovaným chlebom. Nasledoval hovädzí vývar s mäsovými štrúdľami. Ako hlavné jedlo bolo servírované hovädzie mäsko s krémovým špenátom a rakúskymi strúhanými pečenými zemiakmi, žemľovým chrenom, pažítkovou omáčkou a jablkovým pyré. Recepty našich mám inšpirovali tamojších kuchárov na prípravu rolky z perličky so sušenými brusnicami v drvených pistáciách, ktorá bola servírovaná s marmeládou z červenej cibule a mrkvovo-cuketovým šalátom. „Otváracia večera Zimného festivalu jedla bola veľmi príjemná. Celkovo myšlienka tohto festivalu je výborná, mali sme možnosť ochutnať vynikajúce vyvážené jedlá. Na Slovensku sú gurmáni skutočne „gurmánski“ a aj ženy sú tu veľmi pekné,“ hovorí Damien Thuries.
Úryvok z článku Zimný festival jedla: Začal útok na chuťové poháriky, ktorý vyšiel 15.1.2015 na www.gastroweb.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://www.gastroweb.sk/aktualne/zimny-festival-jedla-zacal-utok-na-chutove-pohariky.html
Najviac ich je z Bratislavského, Trnavského a Košického kraja. Návštevníkom ponúknu jedlá v troch kategóriách – naše ikonické jedlo, chute regiónov a recepty našich mám a záujemcovia sa budú môcť rozhodnúť pre jednochodová až trojchodové menu. Lístky sa ako po minulé roky kupujú vopred a miesto si v reštaurácii si tiež treba vopred rezervovať.
Úryvok z článku Otvárajú Zimný festival jedla, ktorý vyšiel 14.1.2015 na www.etrend.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/otvaraju-zimny-festival-jedla.html
Tretí ročník opäť prináša najlepšie reštaurácie z celého Slovenska. Zapojené reštaurácie ponúkajú hosťom popri svojom bežnom menu špeciálne festivalové jedlá v kategóriách Naše ikonické jedlo, Chute regiónov a Recepty našich mám. Z nich si hosť zostavuje svoje jedno-, dvoj- alebo trojchodové menu. V cene sú zahrnuté aj nápoje – minerálna voda a pohár vína alebo piva. Pre mnohých návštevníkov je to možnosť ako ochutnať prémiové a inak často cenovo nedostupné kuchyne.
Úryvok z článku Zimný festival jedla opäť pozýva do najlepších slovenských reštaurácií, ktorý vyšiel v januári 2015 v časopise Mamama
Zaujímalo nás, čo tohto roku v najlepších reštauráciách „letí“. Zo 128 chodov si len s ťažkosťami prišli na svoje vegetariáni – k 13 bezmäsitým chodom si tí menej prísni mohli ešte vyberať z 15 rybacích jedál. Napriek cene festivalového menu sa šéfkuchári chceli ukázať a ponúkli hlavne recepty z kvalitného mäsa. Tie zahŕňali nielen hydinu, kde medzi 15 chodmi dominovala hlavne kačica a kačacia pečeň (10) doplnená o jedlá zo sliepky, kohúta, prepelice a kukuričného kuriatka, ale aj sezónnu divinu (16), kde najčastejšie siahli po jeleňom mäse (4), menej po diviačom (2), srnčom (2), po mäse z muflóna a zo zajaca, ale aj po divých operencoch. Z nich na taniere hostí prileteli jarabice (3), bažanty (2) a divá kačica. Na takmer pätinu ostatných mäsových chodov (27) si šéfkuchári vybrali „klasiku“ – bravčové (15), teľacie (3), hovädzie (6), králičie (2) a jahňacie (1) mäso, no až tretina jedál z bravčového mäsa bola pripravená z dnes mimoriadne populárnej mangalice.
Úryvok z článku Zimný festival delikátnych chutí, ktorý vyšiel v januári 2015 v magazíne Horeca
Dobrý kuchár nesklame ani vtedy, keď má zlý deň. Lenže počas Zimného festivalu jedla je takmer isté, že každý zo seba dostane to najlepšie. Do podujatia sa zapojili viac než tri desiatky špičkových reštaurácií zo všetkých krajov Slovenska a keďže šéfkuchári bývajú súťaživí, pravdepodobne už od jesene vyvárali, skúšali a vymýšľali to najdokonalejšie menu. A na čo sa môžeme tento rok tešiť? Ak ste ešte neobedovali, ďalej radšej nečítajte.
Úryvok z článku Festival, ktorý vyšiel 9.1.2015 v denníku SME
Takzvané Gurmán busy zavedú svojich cestujúcich do troch vybraných reštaurácií, ktoré sa na danej trase nachádzajú. Napríklad v pláne bratislavskej trasy je návšteva reštaurácií Mon Lapin, Brasserie Anjou v Hotely Sheraton a Carnevalle meat restaurant and bar. V každej z nich sa budú ochutnávať dva chody z festivalového menu. Nebude chýbať ani degustácia vinárstva alebo pálenice. Čiže maškrtníci si prídu určite na svoje.
Úryvok z článku Milovníci chutných pokrmov pozor! Budúci týždeň sa začína Zimný festival jedla 2015, ktorý vyšiel 9.1.2015 na www.dnes24.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://bratislava.dnes24.sk/milovnici-chutnych-pokrmov-pozor-buduci-tyzden-sa-zacina-zimny-festival-jedla-2015-194809
Zapojených je opäť o niečo viac reštaurácií, konkrétne je ich 37 a sú zo všetkých kútov Slovenska. Hostia sa určite môžu tešiť na mnohé obľúbené bratislavské reštaurácie, napríklad na reštauráciu roka držiteľa troch vidličiek od gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku FOU ZOO, na reštauráciu Afrodita môjho dobrého priateľa Mariána Fila z Chateau Čereňany alebo napríklad na minuloročného nováčika reštauráciu Gašperov mlyn z Batizoviec. Je ich veľa a aj pripravované menu je úžasne pestré.
Úryvok z článku Zimný festival jedla opäť pozýva do najlepších slovenských reštaurácií, ktorý vyšiel v januári 2015 v časopise INBAR&RESTAURANT
Zahraničné médiá:
http://enricosreisenotizen.eu/websites/wordpress/unterwegs-im-gourmetbus/#more-2986
http://www.ask-enrico.com/index.php/slowakei-news/spezialitaeten-aus-der-slowakei/126-wein-aus-der-slowakei/908-weinkellerei-blaho
http://www.ask-enrico.com/index.php/restaurants-in-bratislava/907-restaurant-albrecht
http://www.ask-enrico.com/index.php/modra-restaurant-pavuk/906-weinrestaurant-pavuk-in-modra
http://magyarkonyhaonline.hu/vilagkonyha/bojt-elott-irany-pozsony
2014:
Z Nitrianskeho kraja sa vo vyberanej spoločnosti ocitla iba jediná reštaurácia – nachádza sa v hoteli Zlatý kľúčik v Nitre a už od roku 1994 ju vedie šéfkuchár Mario Dani. Ten vyrukoval s neobvyklým jedlom, ktorým zaujal organizátorov festivalu aj hostí hotela – servíroval dusené kohútie hrebienky. Pripravil ich na smotane a podával ich so žemľovým fondánom. Podobne ako hostia, ani samotný Mario Dani o takomto jedle nikdy predtým nepočul. „Ponúkli mi kohútie hrebienky a pre mňa to bola výzva. Ich príprava bola aj o experimentovaní,“ priznáva.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 10.2.2014 na www.sme.sk
Celý článok si prečítajte tu: hhttp://nitra.sme.sk/c/7095668/zimny-festival-jedla-prekvapili-dusene-kohutie-hrebienky.html
Nie je žiadnym tajomstvom, že slovenskí gurmáni sú najmä mäsožravci. Veľkej obľube sa tešia hlavne jedlá z diviny, ako napríklad sviečkovica z diviaka, jelení či srnčí chrbát alebo dusené kohútie hrebienky na smotane. Vegetariáni však tiež neodchádzajú sklamaní, pretože množstvo reštaurácií im vie prispôsobiť svoje menu. Dezerty na Zimnom festivale jedla predstavujú doslova čerešničku na torte. Slivovicová zmrzlina, tekvicová tortička alebo šúľance s makom potešia každého milovníka „sladkého.“
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 7.2.2014 na www.pravda.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://cestovanie.pravda.sk/cestovny-ruch/clanok/307687-spojte-cestovanie-za-krasami-slovenska-s-dobrym-jedlom/
Svojou špecialitou si nás však šéfkuchár úplne získal. Jeho pečený diviačí chrbát bol vnútri ružový, mäsko mäkké, jemné, šťavnaté. Bol doplnený dubákovým rizotom s redukciou z červeného vína a ozdobený pečeným cesnakom. Keď nám T. Zapletal neskôr popísal postup, ako mäso pripravoval, bolo jasné, že to dokáže iba ozajstný majster. Ako recept našich mám na záver odprezentoval domácu tekvicovú tortičku s jahodovým pyré a čokoládovou zmrzlinou. Bola čerstvučká, zrejme nedávno vytiahnutá z rúry. A chef aj v tomto prípade ukázal ako tvorivo sa dá pracovať s tým, čo mali naše staré mamy po ruke – v tomto prípade tekvicu.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 5.2.2014 na www.sme.sk
Čítajte viac: http://magazin.restauracie.sme.sk/c/7092025/zimny-festival-jedla-na-vlastnych-jazyckoch.html
Tak ako minulý rok, aj počas tohtoročnej zimy najviac návštevníkov pritiahli známe šéfkuchárske mená – Jaroslav Židek a jeho reštaurácia v priestoroch hotela Albrecht, Marián Filo v Afrodite Čereňany a veľký záujem bol aj o návštevu Fou Zoo, kde kuchyňu vedie Michal Konrád. „Zabodovali aj tematické reštaurácie – modranský Wine Restaurant Romana Pavúka a Mlyn 108 Igora Čehyho. V prvej desiatke sa ocitli aj mimobratislavské podniky, napríklad, Gašperov mlyn v Batizovciach pod tatranskými štítmi s jeho šéfkuchárom Michalom Škorecom. „Účasť sa strojnásobila, pričom najväčší nárast záujmu bol v Bratislave a v Košiciach, slušne sa už chytila aj Žilina a Vysoké Tatry. Škoda, že gurmáni v Nitre, Prešove, Zvolene, Banskej Bystrici, Trenčíne a Prešove takúto príležitosť nedostali – zapojilo sa tam málo reštaurácií.“ hodnotí druhý ročník organizátor Radoslav Nackin z Gurmána na Slovensku.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 24.1.2014 na www.etrend.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/festival-jedla-tahal-na-zname-mena.html
Zimný festival jedla ponúka aj tento rok rôzne chuťové zážitky od kuchárskych majstrov. Už po druhýkrát na ňom participuje aj piešťanská reštaurácia Elizabeth, ktorú nájdete v príjemnom prostredí Kúpeľného ostrova. Martin Madunický, majiteľ reštaurácie Elizabeth, sa tento rok prihlásil do zimného festivalu jedla z rovnakých dôvodov ako pred rokom. Poľa jeho slov zimný festival jedla nie je o bezduchej reklame, ale prezentácii kulinárskeho umenia. Na tohtoročnú akciu prišlo do Elizabeth zatiaľ viac ľudí ako pred rokom, nechýbali kúpeľní hostia. Niektorí sa vraj otočili aj dvakrát.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 10.2.2014 v Trnavských novinách
Z trojchodového menu nám ako prvé servírovali paštéku z kuracích pečienok, zavinutú tenkým plátkom prerastanej oravskej slaninky, s brusnicovou omáčkou. "Je to veľmi chutné," komentovala pokrm riaditeľka. "Úžasná kombinácia chutí aj farieb." Nový šéfkuchár v Dubnej Skale Branislav Rosa nám vysvetlil, že do prípravy jedál vnáša vlastný štýl. Dodávame, že aj domáci chlebík, ktorý vidíte na fotografii, pečú domáci kuchári. Jedli by sme ho snáď každý deň. Pokračovaním menu bola sprudka opečená sviečková z diviny s hríbovým kubom a špeciálnou omáčkou z vína a ďalších prísad, ktoré nám šéfkuchár nezištne vymenoval. Zostanú však našim malým "tajomstvom". Hríbový kubo bol vlastne zapečený koláč z uvarených krúpov a malých hríbikov. "Krúpy sme kedysi jedávali doma," komentovala Zuzka. "Ajhľa, dnes sa podávajú ako pochúťka." Lahôdkou bol aj dezert na záver menu: domáce hruškové pirohy s makom ozdobené lístkami mäty. Dodáme, že skvelým partnerom každého jedla bolo zvolené chardonnay najlepšieho slovenského vinárstva Mrva&Stanko. Po výbornej káve sa s nami šéfkuchár Rosa lúčil, ako inak, pozvaním na ďalšie posedenie, tak ako to výborný hostiteľ má urobiť. Radi prídeme.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 10.2.2014 v Žilinských novinách
Do druhého ročníka tejto gastronomickej exkluzivity sa zapojilo 35 reštaurácií z celého Slovenska, medzi nimi aj reštaurácia Taky's v Hoteli Galanta. Bola jedinou v rámci okresu Galanta a jednou z troch z Trnavského kraja. Jej úlohou bolo pripraviť tri jedlá v kategóriách chute regiónov, špecialita šéfkuchára a recepty našich mám. Šéfkuchár Tomáš Boťanský sa rozhodol organizátorov festivalu aj hostí hotela, v ktorom pracuje už piaty rok, zaujať mangalicou - mäsom takmer bez takzvaného zlého cholesterolu. Mangalica je plemeno prasiat, ktoré pochádzajú z oblasti Veľkouhorskej nížiny. Bola vyšľachtená v roku 1833 skrížením domáceho plemena s polodivokými prascami. Tomáš ju podával na prírodnej šťave s paštrnákovým pyré a gratinovanými zemiakmi so špenátom. „Je to momentálne boom v gastronómii,“ vraví o hlavnom jedle šéfkuchár, ktorý za predjedlo zvolil kuraciu terinku s pancettou na lesnom ragú. Túto, inak povedané, kuraciu paštétu doplnenú talianskou slaninou a tymiánom podával s hrozienkovým chlebíkom.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 10.2.2014 v Nitrianskych novinách
2013:
Ochutnávkový tanier s vyberanými špecialitami, pečené danielie stehno so slivkovou omáčkou a konfitovaná kačica s dusenou kapustou. K tomu pohár lahodného vína a príjemný večer v reštaurácii ELESKO restaurant & wine bar môže začať. Tieto špeciality môžete ochutnať v degustačnom menu v rámci Zimného festivalu jedla až do 15. februára. V reštaurácii, ktorá bola vyhlásená za Tématickú reštauráciu roka 2011 podľa gastronomického bedekra Gurmán na Slovensku, vás čaká príjemné prostredie a milý personál. Ten ochotne poradí s výberom vína, ktoré vaše menu najlepšie doplní.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 23.1.2013 na www.sme.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://s.sme.sk/r-rss/6678370/bratislava.sme.sk/festival-predstavil-netradicne-chute.html
Asi bolo zvedavé aj samo nebo. Po dni plnom sneženia a vetra zoslal Svätý Peter nádherné slnečné popoludnie. Cesta gurmán busu s logom Zimného festivalu jedla ´13 na prednom skle ubiehala príjemne. Osemnásť účastníkov výletu sa tešilo na romantiku spojenú s kulinárskymi zážitkami. Bol to vlastne prvý z piatich plánovaných výletov. Počas budúcich víkendov zamieri gurmán bus na dve trasy po Bratislave, na jednu malokarpatskú a jednu po Ponitrí.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 23.1.2013 na www.sme.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://restauracie.sme.sk/clanok/zimny-festival-jedla-nasmeroval-prvy-gurman-bus-do-kuchyne-baronov
„Je to jeden z projektov, ktorý prezentuje zážitkovú gastronómiu a nielen tú konzumnú, a keďže radi prinášame do tejto oblasti podnikania moderné trendy, určite to má pre nás svoj zmysel,“ povedal Juraj Boldiš, majiteľ Reštaurácie pri Synagóge. Juraj Boldiš nedá na súťažné menu, ktoré pripravoval, dopustiť. „Dva chody sa týkajú regionálnych receptov, kde sme čerpali z histórie nášho regiónu a za špecialitu šéfkuchára sme zas zvolili talianske jedlo, ktoré sme si podľa seba upravili,“ hovorí. Tradičné recepty zastupuje roláda z diviaka s mozaikou, špenátom a králik na čierno so zemiakovými haluškami. „Divina je súčasťou slovenského národného jedla. Veľa ľudí si myslí, že slovenská kuchyňa sa týka len halušiek, šúľancov či langošov, no nie je to tak.“ Pri jedle, ktoré varievali naše staré mamy, prezentoval menu, ktoré sa v reštauráciách často nevyskytuje. „Králiky chovali kedysi na každom dvore a na dedinách je to tak i dnes. Nebýva súčasťou jedálnych lístkov, no my ho v našom podniku podávame pravidelne. Králik má vynikajúce čisté mäso a lahodnú chuť.“ V ďalšom chode dávajú organizátori festivalu priestor pre tvorivosť a možnosť pripraviť i recept zo zahraničia. „Teľacia saltimbocca s prosciutto šunkou a šalviovou omáčkou je taliansky recept. To jedlo sa podáva v rôznych verziách, my sme ho modifikovali podľa seba,“ dodal Boldiš.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 21.1.2013 v Trenčianskych novinách
HN sedeli v Gastro buse a spoznávali chute v Astone, Albrechte a Kempinskom. Tri špičkové hotelové reštaurácie, nezvyčajná vináreň, skupinka gurmánov, jedna nedeľa a viac než tucet chodov k tomu. To je Gurmán bus. Zažili sme ho „na vlastný jazyk“ a zistili dve veci: Žídek v kuchyni naozaj pracuje a nemá problém chodiť po reštaurácii so špinavou zásterou. A to, že jedlu sa dá vzdať hold aj inak, než na obligátnych letných festivaloch. Nezvyčajný gastrozážitok jednoznačne dostáva dostáva nálepku „HN odporúčajú“.
Úryvok z článku, ktorý vyšiel 31.1.2013 na www.hnonline.sk
Celý článok si prečítajte tu: http://style.hnonline.sk/gastro/c1-59228840-ako-vari-zidek-a-kempinski-zistili-sme-za-jeden-den